Heinätin mahdollistaa hevosen luonnonmukaisen ruokailun

Säännöllinen korsirehuruokinta vuorokauden ympäri vähentää hevosen riskiä sairastua sekä lisää hevosen suorituskykyä. Heinätin-heinäautomaatti helpottaa myös tallityöntekijän arkea ja säästää sekä aikaa että rahaa. Heinätinten synnyn taustalla oli yrittäjäperheen oma vatsahaavahevonen.

Hevosen ruokinta-ajat ovat täysin ihmisen keksintöä. Villihevoslaumassa hevonen ruokailee 16 tuntia päivässä, jatkuvasti ruuan perässä vaeltaen. Keskivertotallissa hevonen ruokailee ihmisen määräämän rytmin mukaan – yleensä kolme tai neljä kertaa päivässä. Harvat ruokintakerrat tarkoittavat usein sitä, että heinää on annettava liian suuria määriä kerrallaan. Lisäksi ruokintavälit venyvät ja pisin tauko ajoittuu yöhön, jolloin hevosen ruuansulatus tarvitsisi korsirehua eniten.

Toimiva ruuansulatus ehkäisee sairauksia

Hevosen ruuansulatusjärjestelmä on suunniteltu työskentelemään jatkuvasti. Vapaan heinän antaminen saattaa tuntua helpolta ratkaisulta, mutta järjestely ei sovi esimerkiksi lihavuuteen taipuville hevosille. Mikäli maha jää tyhjäksi ruokintakertojen välissä, siellä tauotta jylläävät vatsahapot saattavat aiheuttaa vatsahaavan.
”Moni ei tiedä, että hevosen ruuansulatus on aktiivisimmillaan neljän aikaan yöllä, jolloin hevonen on pisimmän ajan ilman ruokaa”, kertoo yrittäjä Katja Kulmakorpi Oy Equine Innovations Ltd:stä.
Hevostietokeskuksen mukaan sopiva ruokintaväli on kuusi tuntia. Heinätin-heinäautomaatin avulla hevonen voidaan ruokkia säännöllisin väliajoin, myös yöllä, jolloin pitkää ruuansulatuselimistöä rasittavaa taukoa ei tule. Kun hevonen saa heinää säännöllisesti vuorokauden ympäri, sen ruuansulatus toimii paremmin ja riski sairastua vähenee merkittävästi.
”Säännöllinen korsirehun saaminen ehkäisee vatsahaavoja sekä ähkyjä, jotka ovat sitten hoidettuna kustannuksiltaan kalliimpia kuin investointi automaattiin, joka maksaa itsensä takaisin”, Kulmakorpi huomauttaa.
Kotimaisten Heinätin-automaattien syntyyn vaikutti Kulmakorven perheen oma vatsahaavahevonen, jonka ongelmiin lähdettiin etsimään ratkaisua tiheästä karkearehuruokinnasta. Perheen kaikki hevoset ovat nauttineet 6-8 heinäannoksesta päivittäin jo vuosia. Selkein seuraus on ollut eläinlääkärikulujen merkittävä väheneminen.

Pullukasta solakaksi

Heinätin-automaatin avulla automaattiruokintakertoja voi päivässä olla kuusi ja automaattien täyttämisen yhteydessä vielä kaksi lisää. Käsin tehtävä työ vähenee puolella. Kun automaatit esimerkiksi pihatoissa täytetään aamuin ja illoin, hevosten ruokailukerrat tuplaantuvat, ja ruokailuvälit tasaantuvat juuri sopiviksi.
Säännöllinen korsirehuruokinta näkyy hevosen hyvinvointina sekä parantuneessa suorituskyvyssä. Pullukka hevonen saattaa muuttua solakaksi pelkästään heinäannosten määrää lisäämällä. Kun hevosen aineenvaihdunta toimii oikein, ei korsirehun määrää tarvitse vähentää.