Hyvinvoiva hevonen on suorituskykyisempi

Yhdeksällä kymmenestä kilpahevosesta on jonkinasteinen vatsahaava, jonka oireet eivät aina näy päällepäin. Heinätin-heinäautomaatti mahdollistaa hevosen luonnonmukaisen ruokintarytmin ja ehkäisee suorituskykyä heikentäviä sairauksia. Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri hankki Heinättimet omille hevosilleen, koska on nähnyt työssään paljon mahahaavasta kärsiviä hevosia.

Hevosen suorituskyvyn heikentyessä syytä aletaan yleensä ensimmäiseksi etsiä varusteista. Onko satula sopiva, entä millainen kuolain hevosella on käytössä? Fyysistä oiretta paikannettaessa katse kääntyy usein selkään tai jalkoihin, vaikka syy saattaakin löytyä mahasta.
”Yhdeksällä kymmenestä kilpahevosesta on jonkinasteinen vatsahaava, joka jää usein ihmiseltä kokonaan huomaamatta”, kertoo hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Sjöholm.
Hevosen ruuansulatuselimistö on herkkä ruokinnan muutoksille. Liian pitkät ruokintavälit saattavat altistaa hevosen vakaville sairauksille kuten vatsahaavalle. Huomaamattomasti kehittyvän vatsahaavan uusiutumisriski on suuri ja siksi ennaltaehkäisevä toiminta on helpoin tapa välttyä harmeilta.
Säännöllisellä korsirehuruokinnalla voidaan varmistaa hevosen vatsan hyvinvointi sekä parantaa esimerkiksi ratsu- tai ravihevosen suorituskykyä. Kilpahevosen suoritusta saattavat haitata pienetkin kivut, närästys tai epämukava olo. Vatsaoireista kärsivä ratsu ei esimerkiksi kykene kantamaan itseään kunnolla. Ravihevosen suoritus heikentyy eikä juoksu kulje, jos vatsan kipuoireet vaikuttavat hevosen hengitykseen sekä lihaksistoon.

Tyhjä maha sairastuttaa

Luonnossa hevonen on tottunut vaeltamaan ravintoa etsien ja sen vatsa on luotu käsittelemään pieniä määriä ruokaa jatkuvasti. Ei siis ihme, että ihmisen asettamat ruokintavälit aiheuttavat sille terveysongelmia. Sjöholm kertoo nähneensä työssään talleja, joissa iltaheinät jaetaan jo viiden aikaan iltapäivällä ja seuraavan heinäannoksen hevoset saavat vasta aamuseitsemältä. Kun optimaalinen tauko ruokinnassa olisi 3–4 tuntia, on neljäntoista tunnin tauko myrkkyä hevosen ruuansulatukselle. Ilman jatkuvaa syljen ja ruuan antamaa suojaa, vatsahapot pääsevät korventamaan mahalaukun limakalvoja aiheuttaen lopulta haavaumia ja verenvuotoa. Heinätin-heinäautomaatin avulla hevosen ruokinta-ajat on helppo jaksottaa riittävän lyhyiksi myös yön ajaksi.
Kehittyvän mahahaavan havaitseminen saattaa olla hankala huomata. Lievät vatsaongelmat eivät välttämättä oireile ollenkaan, toisaalta myös hevosten kivunsietokyvyssä on eroja.
“Joku ronskimpi suomenhevonen ei välttämättä näytä kipua ollenkaan, kun taas herkempi lämminverinen saattaa reagoida voimakkaasti närästykseen ja epämukavaan oloon”, Sjöholm huomauttaa.
Mahaongelmista kielivä oire on esimerkiksi hevosen ruokahalun muutos – aikaisemmin ahne hevonen alkaakin yhtäkkiä jättää karsinaan heinää. Päällepäin näkyvät muutokset eivät välttämättä ole dramaattisia. Joskus ainoa oire saattaa olla se, että hevonen alkaa näyttää hieman huonolta. Toistuviin lieviin ähkyoireisiin kannataa aina suhtautua vakavasti. Markkinoilla olevilla erikoisrehuilla ja -valmisteilla voi parantaa oiretta, mutta ne eivät poista ruokinnan epäsopivuudesta johtuvaa ongelman aiheuttajaa.
Omille hevosilleen Sjöholm on hankkinut Heinätin-heinäautomaatit ammattinsa takia.
”Olen nähnyt niin paljon mahahaavaisia hevosia työni puolesta, etten halua riskeerata omien hevosteni terveyttä.”

Lihavasta laihaksi säännöllisellä ruokinnalla

Säännöllisellä korsirehuruokinnalla voidaan taistella myös toista hevosen terveyteen vaikuttavaa yleistä ongelmaa vastaan. Liikalihavuus on samaan tapaan hevosten elintaso-ongelma kuin ihmistenkin. Liian suuret ruokamäärät sekä vähäinen liikunta saavat kilot kertymään hevosen kupeille. Heinäpaalin äärellä viihtyvä hyvä rehunkäyttäjä saattaa alkaa kerätä vaarallista rasvakertymää etenkin kaulan, ylälinjan ja hännäntyven alueille.
Hevosen metabolinen oireyhtymä on tila, jossa ruuan sisältämät sokerit aiheuttavat jatkuvan insuliinitason nousun sekä lopulta insuliiniresistenssin. Heinätin-heinäautomaatin avulla hevoselle ei tarvitse antaa iltaruuaksi suuria määriä heinää kerrallaan, jotta se selviäisi pitkästä yötauosta. Sen sijaan heinää voidaan antaa vähän kerrallaan hevosen mutusteltavaksi pitkin yötä. Tällöin yön kokonaisheinämäärää saadaan vähennettyä ilman, että pienentynyt heinäannos altistaa mahahaavalle.
Toistuvat liian suuret annokset aiheuttavat hevosen lihomista ja kerryttävät rasvaa. Metabolinen oireyhtymä johtaa usein lopulta vakaviin terveysongelmiin, esimerkiksi kaviokuumeeseen, varoittaa Sjöholm.
Hyvälle rehunkäyttäjälle vapaa heinä ei sovi ollenkaan, ruokaa pitäisi ennemmin olla saatavilla pieniä määriä monta kertaa päivässä. Koska tällainen järjestely on usein hankala hevosen omistajan tai tallinpitäjän kannalta, on Heinätin-heinäautomaatti täydellinen ratkaisu hevosen luonnonmukaisen ja terveyttä edistävän ruokailun järjestämiseksi.
”Usein omistajalle tulee iloisena yllätyksenä, ettei laihduttavan hevosen heinän määrää tarvitsekaan vähentää niin radikaalisti, kun huolehditaan myös ruokintakertojen jaksottamisesta.”
Heinätin on helppo ja turvallinen keino varmistaa hevosen luonnonmukainen ruokinta, joka edesauttaa hyvinvointia ja näin ollen parantaa kilpahevosen suorituskykyä.