Tehokkaampaa työaikaa!

Espoolaisen Cypis-tallin yrittäjä Kiti Santamala toteaa, että ruokintakertojen lisääminen on täysihoitotallille myös markkinointietu. Yrittäjä laskee, että 40 hevosen tallin Heinätin-investointi maksaa itsensä takaisin myös säästettynä työaikana.

Korsirehun vieminen hevosille on tallityöntekijöiden työpäivää eniten kuormittava tehtävä. Heinätin-automaatin käyttö helpottaa talliyrittäjän ja -työntekijän arkea huomattavasti, sillä  kahdella täyttökerralla voidaan varmistaa hevosten heinäruokinta neljän tunnin välein. Kun heinän jakamiseen ei kulu aikaa, ehtii päivän aikana tekemään enemmän muita töitä.
Espoolaisella Cypis-tallilla Heinättimet hankittiin ensin kuudelle hevoselle koekäyttöön. Toive ruokintakertojen lisäämisestä tuli asiakkailta.
”Tottakai halusimme ajatella hevosten hyvinvointia. Koekäyttäjiksi valittiin tallin asukkaista ne hevoset, joilla on taipumusta hiekansyöntiin ja vatsavaivoihin. Lisäksi valittiin pari ahnetta suomenhevosta, sillä halusimme nähdä miten automaatit kestävät hevosten karsinoissa”, talliyrittäjä Kiti Santamala kertoo.

Koejakso onnistui niin hyvin, että tallin kaikille hevosille asennettiin omat Heinättimet. Karsinapaikkoja Cypiksessä on nelisenkymmentä.
”Se, että saamme lisättyä ruokintakertoja, on myös markkinointietu. Vaikka investointi on aika iso, se maksaa itsensä takaisin myös voitettuna työaikana.”
Cypiksessä työskentelee kaksi tallityöntekijää, jotka voivat nyt jakaa päivän aamuvuoroon ja iltavuoroon, sillä yksi työntekijä pystyy hoitamaan vuoronsa yksinään. Kenenkään ei myöskään enää illalla tarvitse tulla erikseen tekemään iltatallia, kun Heinätin annostelee hevosille ilta-, yö- ja aamuheinät.
”Heinättimestä on iso hyöty myös pienille kotitalleille, joille jää automaatin avulla aikaa muuhunkin kuin tallitöihin. Heinättimen arvoa voi mitata oman elämänlaadun parantumisena, kun arki ei pyöri vain hevosten ympärillä”, Santamala huomauttaa.

Heinättimen käyttöönotossa on hyvä huomioida hevosen totuttaminen automaatin toimintoihin.
”Valmistelimme kaikki tallin hevoset Heinättimen käyttöön, vaikka aluksi vain osa sai sellaisen karsinaansa. Totuttaminen on todella tärkeää, jotta hevoset eivät säikähdä automaattia”, Santamala kertoo.
Hieman ennen heinäannoksen vapautumista kuuluu merkkiääni, jonka jälkeen luukku aukeaa ja heinät putoavat karsinaan.
”Totutimme hevoset ääniin porkkananpaloilla. Ajatuksena on tietenkin se, että merkkiäänen kuullessaan hevoset tietäisivät heti, että kohta tulee ruokaa. Harjoittelimme ehdollistamista niin kauan, että tallin jokainen hevonen oli tottunut ääneen ja piti sitä hyvänä asiana”, Santamala sanoo.

Koejakson aikana Heinättimelle ehdollistuivat myös ihmiset.
”Ne, joiden hevosilla ei alkuun ollut Heinätintä, odottivat niiden asennusta innoissaan. Oman hevosen hyvinvointi on kaikille tärkeä asia”, Santamala toteaa.