Tyylikäs ja turvallinen

Tallinpito muuttui Heinätin-heinäautomaattien avulla yhtäkkiä niin helpoksi, että Tuulan alkoi tehdä  mieli hankkia pihaan lisää hevosia.

Seinäjokelainen Tuula Sarajärvi naurahtaa, ettei uskonut sellaista tilannetta tulevan enää koskaan.

Päin vastoin, hevosmäärää oli jo edellisvuosina vähennetty, jotta työ ei kävisi liian raskaaksi. Kuuden hevosen tallissa päivärytmi pyöri tiukasti asukkaiden ruokailurytmien mukaan.

– Työskentelen opettajana ja oppilaatkin jo tiesivät muistuttaa, että opettajan täytyy käydä antamaan hevosille päiväheinät lounastauolla, hän nauraa.

Päivätyön takia ruokintakertojen määrä mietitytti.

– Pystyin antamaan hevosille heinää vain kolme kertaa päivässä ja tiesin kyllä, että useampi kerta olisi hevoselle vatsaystävällisempi ratkaisu. Etenkin ahneiden hevosten, suokkien ja shetlanninponin, mahanympärysmitat huolestuttivat. Ne ahmivat ruokansa niin nopeasti.

Kun lähitallille tilattiin Heinätin-heinäautomaatit Tuula kiinnostui. Tässä saattaisi olla ratkaisu ruokintapulmiin ja vapaa-ajan ongelmiin, eli lähinnä siihen, että iltatallit sitoivat Tuulan tiukasti kotiin joka ilta. Heinättimistä innostunut Tuula haastatteli naapuritallinpitäjän tarkkaan ennen kuin laittoi oman tilauksen menemään. Saatu palaute oli niin hyvää, että Tuula päätti tilata heti automaatit kuuteen sisäkarsinaan sekä tarhoihin. Toimituksen nopeus ja asiakaspalvelukokemus yllättivät.

– Ei ollut sellaista kysymystä, johon en olisi saanut heti vastausta!

Tilauksesta kului vain muutama viikko, kun Heinättimiä jo asennettiin talliin.

– Kaikki sujui yhdessä päivässä, eivätkä asennustyöt häirinneet tallin rutiineja mitenkään.

Hevosten totuttaminen kävi sutjakasti etukäteen saadun äänimerkin avulla, jolla Tuula pystyi ehdollistamaan hevosia automaattien toimintaan jo ennen niiden varsinaista käyttöönottoa.

– Hevoset oppivat nopeasti, että vaikka heinää tulee kerralla vähemmän, niin sitä saa päivässä useamman annoksen.

Pönäkän shetlanninponin uumakin on alkanut kaventua ruokintarytmin muutoksen myötä.

– Sen sisäinen kello kuitenkin hieman edistää, sillä vieläkin muutama minuutti ennen äänimerkkiä, poni alkaa kuopia automaattia kärsimättömästi, että anna jo, ruoka-aika!

Laadukas ja kestävä automaatti ei ole kuitenkaan ponin kovistelusta hajonnut.

Automaatit ovat kestäneet käytössä hyvin ja toimineet luotettavasti. Tallin valvontakameroista Tuula voi halutessaan tarkistaa, että kaikki on niin kuin pitääkin. Enää ei tarvitse ajella kodin ja koulun väliä, ja illalla jää aikaa tehdä muutakin: Tallin teko ei ole aikaan sidottua vaan automaatin voi täyttää valmiiksi vaikka aamulla.

– On hienoa voida tarjota asiakkaille näin ensiluokkaista palvelua ja itse päästä nauttimaan vähemmästä työstä. Aikaa jää muuhunkin kuin heinän pussittamiseen.

Automaattien tulo paransi sekä ihmisten että hevosten elämänlaatua niin paljon, että Tuula hankki  muutaman kuukauden jälkeen lisää automaatit myös loppuihin tarhoihin ja ylimääräisiin karsinoihin. Niihin olisi nyt tulijoita, kun sana automaateista on kiirinyt. Siitäkin huolimatta, että tallivuokra on nyt hieman korkeampi. Automaatit maksavat itse itseään takaisin.

– Nälkä kasvaa syödessä. Ja itse asiassa ainoa, mikä tässä harmittaa, on se, etten älynnyt tehdä tätä investointia aikaisemmin. Tämähän on isompi juttu kuin lantaraapan keksiminen!