Miksi tiheä heinäruokinta

on hevosen parhaaksi?

Jo ennen vanhaan tiedettiin, että hevosen tulee syödä heinää pieniä määriä kerrallaan monta kertaa päivässä. Vanha sanontakin kuului ”syötä hevosta kuin leikkuupuimuria, vähän mutta usein”. Mihin tämä tieto sitten on kadonnut matkan varrella sitä voimme vain arvailla.

Joulukuussa 2009 törmäsin itse tiheän heinäruokinnan tärkeyteen karuimmalla mahdollisella tavalla, sillä vasta hankkimani kilparatsu sairastui kaasuähkyyn, mikä viikon klinikalla olon jälkeen paljastui vaikeaksi mahahaavaksi ja hoidoksi määrättiin kalliiden lääkityksien lisäksi tiheä heinäruokinta 24H!! Tätä ennen minulla ei ollut vuosien hevoskokemuksesta huolimatta mitään havaintoa eikä ymmärrystä hevosen korsirehun tarpeesta eikä varsinkaan siitä, että heinätön aamuyö voi altistaa hevosta kivuliaalle mahahaavalle ja optimaalinen ruokintaväli korsirehun suhteen on 3–4 tuntia ympäri vuorokauden.

Näin alkoi oma opintomatkani hevosteni perustarpeista. Puhtaasti vaikeimman ja, tietenkin kalleimman, kantapääopin kautta.

 

Tieteellinen tutkimus tukee tiheän heinäruokinnan järjestämistä

”Luonnossa hevonen ei syö koko ajan eikä jatkuvasti vaan se syö tiheästi”, sanoo hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Jonna Jokisalo 2019 keväällä pitämällään luennolla, jonka aiheena oli hevosten mahahaava ja sen hoitaminen. Linkki videon tallenteeseen.

Hevosen mahalaukku on eläimen kokoon verrattuna pieni ja se tyhjenee nopeasti. Rehun läpimenoaika voi olla vain kolme tuntia. Lisäksi hevosen ruuansulatus eroaa ihmisestä siten, että hevosen maha erittää suolahappoa jatkuvasti. Tyhjä maha aiheuttaa paitsi näläntunteen, mutta se altistaa myös mahahaavalle. Mahahappojen korventavalta vaikutukselta suojaa tehokkaimmin mahalaukussa oleva karkea rehu, mikä on aivan loogista, kun kyseessä on luonnostaan tiheästi ruokaileva eläin. Näin ollen tiheä heinäruokinta on hevoselle suureksi eduksi, kun uusi heinäannos saadaan nenän eteen ennen kuin edellinen on kerennyt kokonaisuudessaan siirtymään mahalaukusta eteenpäin. Tällä tavalla mahalaukussa on kaiken aikaa rehumassaa herkkien limakalvojen suojana. Myös näläntunnetta saadaan tällä tavoin hallittua ja se taas puolestaan hidastaa hevosen syömistä ja lisää pureskelua. Tämän viimeisimmän havainnon olen tehnyt omien hevosteni siirryttyä tiheään heinäruokintaan.

Tietoa aiheen tiimoilta on nykyään jo paljon saatavilla, mutta edelleen on yleistä, että hevosten ruokinnat sovitetaan ihmisten kiireiseen aikatauluun sekä yritysten tehokkuusajatteluun ja eläinten luontainen tarve tiheään syömiseen jää helposti taka-alalle. Me Hevoskeksijät haluamme tuoda tätä asiaa hevosihmisten tietoon, jotta muut hevosten omistajat voivat välttää samat virheet kuin mitä itse olemme tehneet.

hevosen mahalaukku

 

Voit lukea aiheesta lisää Ruokintainfo-sivuiltamme.

Miten järjestää tiheä heinäruokinta kaiken kiireen keskellä?

Mahahaava potilaamme tilanne näytti synkältä ja oma tilanteemme vielä synkemmältä, kun yritimme sovittaa työelämän ja sairaan eläimen vaatimuksia yhteen. Oma jaksaminen oli äärirajoilla, samoin kukkaron nyörit ja tuntui ettei mikään aika ja vaivannäkö tuntunut tepsivän. Tallilla aikaa kului erilaisten ruokintasysteemien virittämiseen tuntitolkulla lähes päivittäin ja siltikään mitään oikeasti toimivaa ei saatu aikaan. Yöheiniä oli hyvin vaikea saada riittämään pitkälle aamuyöhön saakka ilman, että hevonen alkoi lihoa. Asiaan oli saatava jokin aikaa ja hevosen käyttöä kestävä, turvallinen, ratkaisu.

Pikkuhiljaa alkoikin kypsyä idea Heinätin-heinäautomaatista. Vähintään kolmen automaattisen ruokintakerran ruokintalaitteesta, joka olisi muotoilultaan turvallinen ja kestävä. Lisäksi Heinätin- heinäautomaatin tulisi olla tyylikäs, koska se on tallissa näkyvästi esillä ja voi samalla vaivalla näyttää hyvältä kuin ollakin sitä.

Otimme omaan talliimme Heinätin-heinäautomaatit käyttöön vuonna 2015 ja niiden tuoma vapaus yllätti meidät itsemmekin täydellisesti. Meillä tiheä heinäruokinta tarkoittaa kahdeksaa tai yhdeksää heinäannosta vuorokaudessa. Heinien jakamisen ja tallilla olon suhteen tämä tarkoittaa yhtä tai kahta heinien jakokertaa eli jopa kolmea jakokertaa aiempaa vähemmän ja silti hevoseni saavat heinää yli puolet aiempaa useammin. Tämän talliolosuhteiden muutoksen myötä erilaiset maha- ja suolistovaivat ovat saatu kuriin. Näihin lukeutuu mm. mahahaava, ähkyt sekä selittämätön kaasuuntuminen. Lisäksi eläinlääkäri muistaa vuosittain kehua hevostemme hampaiden hyvää kuntoa ja puhtautta.

Näin jälkikäteen tuntuu hassulta miettiä, että miten aiemmin edes pärjäsimme ilman näitä laitteita? Monet asiakkaamme ovat iloksemme viestineet meille samaa asiaa, mikä innoittaa päivittäin jatkamaan aihepiirin ja laitekehityksen parissa. Hevosten ja niiden omistajien parhaaksi.

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin kohdasta Asiakkaat kertovat ja katso video Youtube-kanavaltamme.

 

Terveisin,

Katja Kulmakorpi

Heinätin-heinäautomaattien suunnittelija Oy Equine Innovations Ltd

Next Article