INFO 1.

Tiheä heinäruokinta on paras

Usein ajatellaan, että vapaa heinä olisi hevoselle optimaalisin, mutta luonto ja tutkimusten myötä myös tiede ovat todenneet tiheän heinäruokinnan olevan hevosen ruoansulatukselle paras vaihtoehto.

Tutustu eläinlääkäri Jonna Jokisalon luentoon, jossa Jonna kertoo hevosen mahahaavasta sekä tiheän heinäruokinnan eduista Hevoset 2019 -messuilla.


Canva_-_Three_Brown_Horses_Under_Blue_Sky.jpg


INFO 2.

Optimaalinen tauko ruokinnassa on 3–4 tuntia

Luonnossa hevonen on tottunut vaeltamaan ravintoa etsien ja sen maha on luotu käsittelemään pieniä määriä ruokaa jatkuvasti. Ei siis ihme, että ihmisen asettamat ruokintavälit aiheuttavat hevoselle terveysongelmia. Heinätin®-heinäautomaatti mahdollistaa hevosen luonnonmukaisen ruokintarytmin ja ehkäisee suorituskykyä heikentäviä sairauksia.

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Sjöblom hankki Heinätin®-heinäautomaatit omille hevosilleen, koska on nähnyt työssään niin paljon mahahaavasta kärsiviä hevosia sekä talleja, joissa saatetaan jakaa iltaheinät viiden aikaan iltapäivällä ja seuraavan heinäannoksen hevoset saavat vasta aamulla seitsemältä.

”Kun optimaalinen tauko hevosten ruokinnassa olisi 3–4 tuntia, on neljäntoista tunnin tauko myrkkyä hevosen ruoansulatukselle. Ilman jatkuvaa syljen ja ruoan antamaa suojaa, vatsahapot pääsevät korventamaan mahalaukun limakalvoja aiheuttaen lopulta haavaumia ja verenvuotoa”, sanoo Anne.
 

Hevosen mahalaukun vetoisuus on eläimen koosta riippuen noin 10-20 litraa eli heinämäärässä noin 2 kg. Täyden mahalaukun tyhjenemisaika on puolestaan keskimäärin 3-5 tuntia pureskeluaika mukaanlukien

 

Riittävän lyhyet ruokintavälit – myös öisin

Yhdeksällä kymmenestä kilpahevosesta on jonkinasteinen mahahaava, jonka oireet eivät aina näy päällepäin. Säännöllisellä korsirehuruokinnalla voidaan varmistaa hevosen vatsan hyvinvointi sekä parantaa esimerkiksi ratsu- tai ravihevosen suorituskykyä.

Kilpahevosen suoritusta saattavat haitata pienetkin kivut, närästys tai epämukava olo. Vatsaoireista kärsivä ratsu ei esimerkiksi kykene kantamaan itseään kunnolla. Ravihevosen suoritus heikentyy, eikä juoksu kulje, jos vatsan kipuoireet vaikuttavat hevosen hengitykseen sekä lihaksistoon.

”Heinätin-heinäautomaattien avulla hevosen ruokinta-ajat on helppo jaksottaa riittävän lyhyiksi myös yön ajaksi”, sanoo Anne. ”Tiheät ruokintavälit ovat tehokkain keino ehkäistä ja hoitaa hevosten vatsavaivoja sekä pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista”, jatkaa Anne.
 

Canva_-_Brown_horse_on_field.jpg


INFO 3.

Sutjakaksi syömällä

Säännöllisellä korsirehuruokinnalla voidaan taistella myös toista hevosten terveyteen vaikuttavaa ongelmaa vastaan. Liikalihavuus on hevosten elintaso-ongelma samaan tapaan kuin ihmistenkin. Liian suuret ruokintamäärät sekä vähäinen liikunta saavat kilot kertymään hevosen kupeille.

Vapaa heinä tai liian suuret heinäannokset eivät sovi hyvälle rehunkäyttäjälle, vaan herkästi lihovalle hevoselle pitäisi olla tarjolla pieniä määriä heinää useita kertoja vuorokaudessa. ”Toistuvat, liian suuret annokset aiheuttavat hevosen lihomista ja kerryttävät rasvaa”, sanoo hevossairauksien erikoislääkäri Anne Sjöholm.

Hevosen metabolinen oireyhtymä on tila, jossa ruuan sisältämät sokerit aiheuttavat jatkuvan insuliinitason nousun sekä lopulta insuliiniresistenssin. ”Se johtaa usein lopulta vakaviin terveysongelmiin, esimerkiksi kaviokuumeeseen”, varoittaa Anne Sjöholm.
 

Terveyttä edistävä ruokintarytmi

Heinätin®-heinäautomaatti on helppo tapa järjestää hevoselle luonnonmukainen ja terveyttä edistävä ruokintarytmi: sen avulla hevoselle ei tarvitse antaa iltaruuaksi suuria määriä heinää kerralla, vaan heinää voidaan antaa vähän kerrallaan hevosen mutusteltavaksi pitkin yötä. Tällöin yön kokonaisheinämäärää voidaan vähentää ilman, että pienentynyt heinäannos altistaisi hevosen mahahaavalle.